Igen nagy különbség van a haj és a bőr festésére szolgáló henna minősége között. A bőrre való henna nagyon élénk zöld. A hajra való henna általában kevésbé finom őrlésű, mint a bőrfestésre való, színe pedig gyakran szürkésbarnás- vagy sötétzöld. Ha bármilyen más színű hennát találunk, az valószínűleg mesterséges színezőanyagokat is tartalmaz, ami komoly allergiás tüneteket okozhat.Az európai nyaralóhelyeken elterjedt hennafestéskor is legtöbbször ilyen kétes anyagok kerülnek a bőrünkre a valódi hennapép helyett.

A legfontosabb szabály, hogy kerüljük a fekete hennát, amely általában mindenféle káros és mérgező kemikáliát tartalmaz, és súlyos bőrreakciót válthat ki.A jó minőségű hennának kellemes gyógynövényillata van, úgyhogy érdemes szaglással is meggyőződni a termék minőségéről, és elkerülni a kellemetlen toxikus vagy vegyszer szagú hennát. Minőségi hennát nagy valószínűséggel bizonyos bioboltokban, illetve indiai, arab vagy marokkói termékeket árusító boltokban kaphatunk.A pép alakban kapható változat szintén gyanús, mivel a bekevert hennapép legfeljebb 4 napig marad friss tartósítás nélkül, tehát az előre bekevert fajták valószínűleg tele vannak kémiai konzerválókkal. Ezért fontos, hogy a pépet mindig a felhasználás napján lehetőleg magunk készítsük el.Ne feledjük azt sem, hogy az eredetileg jó minőségű henna is könnyen megromolhat, ha nem megfelelően csomagolják, ezért mindig légmentesen elzárva tároljuk, és óvjuk a közvetlen napfénytől.A tiszta henna biztonságosan használható anyag, amely szinte soha nem vált ki allergiás reakciót. Noha elfogyasztása sem káros, inkább ne használjuk belsőleg, mivel hatással lehet vörösvértesteinkre, és ideiglenes sárgaságot okozhat.

Mire figyeljünk mielőtt hennáztatni szeretnénk?

Amennyiben natúr(barna színű) hennával fognak festeni a bőrünkre, aznap amikor hennáztatni megyünk azt a bőrfelületet, ahová kerül a minta ne kenjük be testápolóval.
Ez gátolhatja a henna behatolását a bőrbe és ez pár nappal megrövidítheti a henna fennmaradását, illetve halványabb is lehet a bőrön.
Ha van időnk és energiánk, aznap bőrradírozzuk le a bőrt, mert így a henna friss hámrétegre fog kerülni bőrünkön.
Ha epillálni, gyantáztatni szeretnénk ezt érdemes pár nappal a hennafestés előtt elvégezni, mert utána károsíthatja a kész henna fennmaradási idejét.
Szoláriumozni lehetőleg ne aznap menjünk, ezt hagyjuk inkább a hennafestés után - a kész hennával azonban lehet szolizni.

Mi károsíthatja a kész hennamintát?

Az elkészült hennának van víztiltási ideje - ami azt jelenti, hogy nem érheti víz - ez más a natúr (barna) hennánál, és más a fekete hennánál.
A natúr hennánál 5-6 óra, a feketénél 1 óra a víztiltási idő.
Ha elkészült a henna érdemes aznap kerülni vele az úszást, és az edzést is, hogy kellő mértékben tudjon bőrünkkel kapcsolatba lépni.
Persze ha vízparton nyaralunk, akkor csak a szükséges víztiltási időt tartsuk be, esetleg érdemes a hennafestést az esti időszakra tartogatni,amikor már nem megyünk be a vízbe.
Szoláriumozni és napozni is lehet a kész hennával, de az UV sugarak nem fogják be a bőrt a hennaminta alatt, vagyis ott a bőr világosabb marad.
Mit tilos csinálni a kész hennával? Minden olyan tevékenységet, ami leszedi a bőr felső hámrétegét -pl. bőrradírozás, epillálás, iszappakolás.
Ha valaki jobban hajlamos az izzadásra, akkor a kész hennával (főleg a feketével) érdemes néhány óráig árnyékban tartózkodni, mert le lehet izzadni a fekete hennát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://henna-festes.blog.hu/api/trackback/id/tr325124470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása