Elsősorban a színe, és amit tartalmaz. A natúr henna zöld színű a bőrt vörösesbarnára festi meg, és ez a hennanövény leveleinek az őrleménye semmilyen más anyagot nem tartalmaz ez a por. A fekete henna fekete színű, és a bőrt is feketére festi meg, és ezt a natúr por színezésével nyerik, tehát tartalmaz más anyagokat is a hennán kívül. 
BEKEVERÉS
A fekete hennát csak sima vízzel, vagy desztillált vízzel kell összekeverni,míg a natúr hennát több természetes anyaggal kell keverni. Ebből többféle recept van pl.: eukaliptusz olajjal, citrommal, cukorral és citromlével keverik. 
BŐRLETISZTÍTÁS
A natúr hennánál tilos a bőrt alkohollal tisztítani, itt eukaliptusz olajat, hennaolajat illetve alkoholmentes bőrletisztítókat használhatunk. A fekete hennánál viszont alkohollal kell a bőrt letisztítani, és alkoholos kendőt stb. is használhatunk. 
FELVITEL
A natúr henna felvitelénél 1-2 mm vastagságban kell felvinni a hennát a bőrre, felvitel után ezt a hennát fixálni a bőrön (le kell kenni egy cukros-citromlé oldattal). A fekete hennát vékony egyenletes rétegben kell felvinni a bőrre, felvitel után nem kell fixálni a bőrön. 
SZÁRADÁS, VÍZTILTÁS
A natúr henna kb.20 perc alatt szárad meg és addig rajta kell hagyni, amíg magától elkezd megrepedezni a bőrön-ez néha több óra is lehet. Utána le kell szedni a megrepedezett réteget a bőrről (nem szabad lemosni). Ha leszedtük a felső réteget a bőrről 5-6-órás víztiltási időt be kell tartani. A fekete henna hamarabb megszárad a bőrön, kb.15-20 perc alatt, ezután min. 1-óráig nem érheti a víz. Ha eltelt az egy óra le lehet mosni a tetejét a hennának. 

Mostanában sok cikk, internetes oldal foglalkozik a fekete henna káros hatásaival, elrémisztő fotókat lehet látni súlyos bőrsérülésekről, amiket ez a hennafajta okozott. Eközben a nyári szezonban több ezer ember rohangál különböző vízparti helyeken megfestve fekete hennával az allergia legkisebb jele nélkül is. 
Melyik tehát az igazság ebben a témában a fekete hennával kapcsolatban? Kijelenthetjük-e hogy a fekete henna egyértelműen káros a bőrre, és ha ezzel festetünk, akkor maradandó bőrsérüléseket okoz? 
A válasz erre, az hogy: NEM. 
Többféle fekete henna létezik, és valóban van olyan, ami ilyen sérüléseket okoz a bőrnek, viszont létezik olyan is, amit kellő odafigyeléssel lehet használni bőrfestésre. Az dönti el a fekete henna károsságát, hogy milyen módszerrel színezik a natúr hennát, illetve milyen színezőanyagokat kevernek hozzá a sötétítés során. Egy azonban biztos. Aki azt szeretné, hogy csak természetes anyaggal fessenek a bőrére, annak a natúr hennát ajánlom hennafestéshez

Allergiaproblémák, és azok kezelése

Hogyan jelentkezik az allergia a fekete henna festésénél? A festett bőrfelület körül a bőr bepirosodik, viszkető égető érzést lehet érezni. A festés elején lehet, hogy picit csíp a fekete henna, de ha ez fokozódik és hevesebbé válik, akkor allergiás reakcióról beszélünk. 

Mit tegyünk ilyenkor?
Először is hagyassuk abba a hennafestést, akkor is, ha ez ellen tiltakozik a hennafestő. Utána bő vízzel mossuk le a bőrünket, és ha nem múlik el az égető érzés, le kell kenni a bőrünket egy allergia elleni kenőccsel, aminek Hidrocortisane a neve, és forduljunk bőrgyógyászhoz. 
Mik a súlyosabb allergiás reakciók?
A felfestett minta kidudorodik a bőrből 2-4 mm vastagságban, ez esetben is próbáljuk lemosni a tetejét, és azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://henna-festes.blog.hu/api/trackback/id/tr485124631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása